TerugGa terug
  • Laatste reactie: 5 september 2013
  • Aantal reacties: 2

Wil de nieuwe vastgoed exploitant opstaan?
Vorige week schreef Robbert Jan enthousiast over zijn idee voor de Hofbogen: Laten we een gebruiksaandeel voor het geheel verhuren in plaats van enkel het verhuren van één object. Dit is niet een idee dat je als project kunt behandelen en vervolgens kan loslaten. Dit vergt juist een langere tijd van betrokkenheid, waarbij zorg gedragen wordt voor de gebruikers en het idee bijgestuurd kan worden. Kortom het gaat om creatief exploiteren, waarbij constant nieuwe ideeën worden ontwikkeld en nieuwe initiatieven worden gefaciliteerd. Bij mij rijst dan de vraag wie is deze exploitant van de toekomst? Laten we de kanshebbers eens afgaan:

De vastgoedbellegger?
Je zou het haast wel denken. Ware het niet dat zij de afgelopen jaren zijn verworden tot financial engineers die zich verschuilen achter Excel-sheets gebaseerd op aannames en ‘peer-groups’. Daarbij slaan alle signalen in hun modellen op rood als ze met huurtermijnen onder de 5 jaar gaan goochelen en ze met klanten van minder dan 1000m2 te maken krijgen. Enig geloof in een product lijkt hen vreemd als het niet is uit te drukken in een BAR.  Laat staan dat ze in staat zijn om met hun huurders te praten over hoe ze aan hun wensen tegemoet kunnen komen.

De makelaar?
Het verlengstuk van de vastgoedbellegger; jongens met een netwerk, vlotte babbel en de tijd om potentiele huurders te bellen. Kortom de front-desk van het Excel model van bovengenoemde bellegger. Iemand waarvan je zou zeggen dat hij wel wat kan betekenen in het actiever beheren van vastgoed? Je mag echter niet van iemand wie zijn eigen business model heeft ingericht op transacties verwachten dat hij zijn best gaat doen om gebruikers langer aan een gebouw te binden.

De ontwikkelaar?
Die zijn er in allerlei soorten en maten; met grond, onderdeel van een bouwer, voor de huurder, met ideeën of alles tegelijk. Een sterke groep die creatief is, marktgericht denkt en kostenbewust is. Echter nog niet bekomen van de schrik dat je waarde posities ook weleens je ballast kunnen zijn.  Daarmee lijken ze nog niet echt bereid om zich langdurig aan een concept te binden en afhankelijk te worden van inkomsten uit exploitatie. Ze blijven toch liever vooraf afrekenen.

De ontwerper?
Laat ik mezelf en mijn eigen vakbroeders niet overslaan. De jongens die het hardst schreeuwen dat het anders moet, maar niet verder komen dan een gratis tekeningetje. Maar die wel weer uitblinken in een intrinsieke motivatie: Het gaat niet om wat ik er voor krijg, het gaat me om wat ik ervan kan maken! Waarbij we natuurlijk wel af en toe denken dat je alles kan maken.

Wie pakt de handschoen op?
Voor alle vier is de afgelopen tijd aanleiding om na te denken over een nieuwe betrokkenheid. Voor alle vier geldt ook dat het een hele switch is ten opzichte van business as usual. Is er dan misschien behoefte aan een nieuwe onderneming of pakken we het samen op?

 

Koen de Boo

2 Reacties op Wil de nieuwe vastgoed exploitant opstaan?

  • Robbert Jan, goed stuk en denkrichting, in aanvulling: in veel gevallen van toekomstige vastgoedontwikkeling denk ik ook dat de vierdeling (belegger, makelaar, ontwikkelaar en architect) niet meer bestaat. Een tweedeling die ik tegenkom is “een financier” (bancair, belegger, eigenaar) en een “concept ontwikkelaar” (makelaar, architect, gebruiker, ontwikkelmanager), beide in diverse vormen samengesteld afhankelijk van de (her) ontwikkeling. Samen oppakken ontkomen we vast niet aan!

  • Dag John,

    Dit stuk was van Koen, de vorige van mij. Een goede aanvulling! Deze tweedeling zie ik ook en dan voeg ik nog een stukje proces toe: Deze tweedeling moet zo vroeg mogelijk met elkaar om tafel en in een aantal sessies bekijken of een project haalbaar is en juist in het begin van het proces bepaalde specialisten nodig zijn om een concept te versterken. Want we doen het inderdaad samen en wie weet is de bancair wel de persoon met het geniale creatieve ruimtelijke concept idee en komt de ontwerper met een idee voor een vernieuwend businessplan. Dit is ook de manier om bij ieder draagvlak te creëren en het project te omarmen op een manier die nodig is. Laten we het snel eens uitproberen.

    Robbert Jan

Geef een reactie