TerugGa terug
  • Laatste reactie: 17 oktober 2013
  • Aantal reacties: 1

Rode Oortjes en onverschrokken. Wat een weken. Nadat Koen twee weken geleden Frits van Dongen ietwat ongenuanceerd van zijn overheidspluche schoot, staat LinkedIn en onze website bol van emotionele en gepassioneerde reacties. Heerlijk. Mensen bekennen kleur en laten zich gaan. Daar kunnen we wat mee.

Zelf heb ik geprobeerd vooral te luisteren en alles in me op te nemen. Het is de mens eigen om in een welles-nietes, zwart-wit of goed-kwaad discussie terecht te komen. Niks mis mee, juist goed, maar ook aardig om iets te ontdekken. Gevoed door deze discussies, nieuwe artikels op decorrespondent (aanrader!) en de laatste twee afleveringen van Tegenlicht, wil ik graag twee stromingen aanstippen:

De plaggenhut van Generation Y
De mensen van nu, de generatie die is geboren in de begin jaren tachtig. De eerste generatie die het financieel niet beter krijgt dan hun ouders. Deze groep dertigers, die flexibeler wil zijn in werk en eigen geluk belangrijker vind dan geld, carrière, baan en zogenaamde zekerheden  vecht zich los van de status quo. Het zijn doeners, individueel wordt weer sociaal. Generation Y valt terug op ambachtelijkheid, de biologische natuur en ze zijn ondernemend. Delen is het nieuwe hebben. Deze stroming belichaamt de Bottom-up trend, leeft in het hier en nu (tot 5 jaar) en is daarmee erg gevoelig voor (stedelijke) trends.

De Algoritmische (virtuele) Stad van de Techmens
In de nabije toekomst hebben computers meer geheugen dan de mens. Met Google glass hebben we op elke moment van de dag contact met de virtuele en informatiewereld. Deze wereld is gedreven door en afhankelijk van grote bedrijven. Accenture gebruikt parameters en algoritmes om voor grootschalige stedelijke uitbreidingen (+250.000 inwoners). Samsung en Siemens ontwikkelt door middel van data en GIS de nieuwste digitale stedelijke toepassingen. Deze ontwikkelingen zijn top-down en hebben resultaat op de lange termijn (5-25jaar).

Ik probeer mijn gedachte te laten gaan over deze extreem linkse en extreem rechtse inhaalslag. Is dit een kwestie van goed-kwaad, welles-nietes, zwart-wit en links-rechts? Of kunnen we dromen van grotere efficiënte stadsstructuren, meer gemak en comfort door digitale interactie en informatievoorziening in het dagelijks leven en daarmee meer tijd en ruimte voor de zaken die we met onze handen willen doen? Meer tijd en ruimte voor sociale interactie, verblijven in de natuur en dingen die we willen delen?

Genoeg nagedacht, ik ga maar eens lekker tekenen. Benieuwd hoe de toekomst eruit gaat zien. Ik zal eens een poging wagen….

 

Robbert Jan van der Veen

Een reactie op We worden op rechts EN links ingehaald

Geef een reactie