TerugGa terug

Het ontwikkelen van verfrissende ideeën die voortkomen uit vernieuwende manieren van denken, dat is mijn passie binnen (steden)bouwkundig ontwerpen. Voor mij is niets vanzelfsprekend. Constant probeer ik opgaves te benaderen vanuit een grotere context, waardoor we er plotseling compleet anders naar kunnen kijken. Innovatie ontstaat door álles te bevragen.

Bij plein06 werk ik dus aan concepten en visies in de beginfase van projecten en denk ik na over mogelijke richtingen voor verder onderzoek; door onszelf én met studenten. In het bijzonder ben ik gefascineerd door hoe we natuurlijke processen kunnen gebruiken bij het creëren, of bijna ‘laten groeien’ van plekken.

Een stad is door de mens gemaakt, maar wordt niet volledig door de mens gecontroleerd; het systeem is zo complex dat het een eigen leven leidt. Structuren ontstaan vervolgens zonder dat deze van te voren zijn bedacht. Aan de TU Delft, richting architectuur, heb ik me in deze theorieën van zelf-organisatie gespecialiseerd en onderzocht hoe deze processen zich gedragen op een kleinere schaal, rondom mensen en de plekken waar ze verblijven. Deze inzichten geven een andere kijk op de rol van de ontwerper; wat moeten we van te voren vastleggen, en wat kunnen we spontaan laten ontstaan?

Naast ontwerpwerkzaamheden zal ik dit jaar bovendien mijn werk voortzetten als coördinator van het interdisciplinaire vak De Gelukkige Stad, binnen het Honours Programme van de TU Delft. Hierin combineren studenten uit Leiden, Delft en Rotterdam onderzoeks- en ontwerpmethodes uit ‘positive design’, met het inrichten van de openbare ruimte.