TerugGa terug
  • Laatste reactie: 29 november 2013
  • Aantal reacties: 6

Heel Nederland was er vol van, Twitter op hol en aan elke lunch tafel; “Heb je Tegenlicht gezien over het zelf bouwen? Dat is de toekomst he?!” Terwijl ik me alleen maar had gestoord aan de slechtste Tegenlicht aflevering van het seizoen: Weinig onderzoeksjournalistiek, geen hoor en wederhoor, enkel voorstanders. Echter wat me misschien nog wel het meest stoorde is hoe Adri Duivesteijn weer net zo makkelijk zijn bijdrage wil leveren aan de volgende hausse, terwijl hij de vorige zelf geplande nog even de grond intrapt. Geen man van de middenweg of een gezond voortschrijdend inzicht.

Beperkte research
De voor deze aflevering beperkte research van de Tegenlicht redactie gaf Adri bovendien de ruimte om de historische referentie van de Grachtengordel totaal te misbruiken. Wie zich ook maar enigszins heeft verdiept in de Stadsuitleg van Amsterdam en het ontstaan van de grachtengordel weet dat daar de bakermat ligt voor gereguleerde stadsontwikkeling. De architectenkliek die mocht bouwen in de stadsuitbreiding was een kleine hechte groep architecten die met elkaar een welstand avant la lettre vormden. Bovendien waren er vanuit het stadsbestuur enkele duidelijke en sterke spelregels over de uitgifte. Een van de belangrijkste spelregels hierin was dat de architectuur van nieuwe gebouwen gepast moesten reageren op de directe omgeving. De zelfverzonnen gekkigheid die Adri dus predikt bestond zeer zeker niet. Leestip; De grote uitleg van Amsterdam, Jaap Evert Abrahamse

Ruimtelijke ordening buiten spel…?
Hierna wordt het nog gekker, waar Adri Duivesteijn nog lijkt te pleiten voor een sterk stratenpatroon, gelooft Winy Maas ‘stedenbouwkundige (?)’ in de fluïde stad, waar werkelijk alles op losse schroeven staat. Kavels mogen elke mogelijke vorm krijgen en de openbare ruimte bestaat uit een overpadsituatie van 10 meter rondom elke kavel. Een fantastisch experiment, wat we zeker eens moeten uitproberen. Vooral als er zo’n mooi hip MVRDV plaatje uitrolt als Winy laat zien, maar helaas is zonder enige regel en/of sturing de kans daarop vrijwel nihil.

Een ander beeld
Ik snap niet dat de 55+ generatie die zelf zo enthousiast heeft meegewerkt aan de aanbodshausse en de architectuur van de zelfverheerlijking van de afgelopen 20 jaar, zo’n podium krijgt om op basis van paniekvoetbal een teveel aan voortschrijdend inzicht aan de dag legt. Wij, als generation-Y hebben zelf een heel ander beeld hoe de toekomst eruit zou moeten zien en hoe deze in een stedenbouwkundig plan is te faciliteren. Daar zullen we in onze volgende blog eens dieper op ingaan. Op dit moment zijn we vooral benieuwd naar jullie reactie.

 

Koen de Boo

Robbert Jan van der Veen

Tim Tutert

Een reactie op (Te) veel aan voortschrijdend inzicht

  • Ha Vincent, dat klinkt interessant! Ik ben erg benieuwd naar jouw onderzoek…

Geef een reactie