TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

Vrijdag 21 november 2014 vond de aftrap plaats van het InnovationLAB, een onafhankelijk laboratorium voor innovatie voor de stad van de toekomst. Het LAB is een samenwerking tussen excellente studenten van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden, onderzoekers uit allerlei vakgebieden en vernieuwende start-ups. Het initiatief is gestart door Robbert Jan van der Veen van plein06 en studente Stella Groenewoud.

In het LAB worden concepten bedacht voor ‘de gelukkige stad’. De basisbehoeften van de mens worden door de Nederlandse samenleving goed ingevuld; bijna iedereen heeft eten, onderdak en zorg, ieder mens heeft rechten en er bestaat een groot sociaal vangnet. Maar de meer abstracte behoeften van de mens hebben een individueel karakter. Je bent zelf verantwoordelijk voor een leven waarin je talenten benut en betekenis vindt. Als dat niet lukt, en mensen opgebrand of depressief raken, gaan ze naar een psycholoog of coach om hun probleem op te lossen. Maar in een tijd waarin zoveel mensen hiermee worstelen, is het probleem misschien niet meer individueel maar collectief. Het LAB zoekt naar een volgende stap die we kunnen nemen om collectief geluk in de stad te faciliteren.

De komende vijf maanden gaan twaalf studenten met dit onderwerp aan de slag. Zes onderzoekers, deskundig op het gebied van filosofie, sociale geografie, stedelijke sociologie, gelukspsychologie en stedenbouwkunde, nemen deel in het LAB en denken vanuit hun vakgebied mee over oplossingen. Start-ups in Delft, Amsterdam en Rotterdam geven workshops aan de studenten en zorgen dat de projecten realistisch en tastbaar worden.

We houden u hier op de hoogte van het InnovationLAB. Binnenkort lanceert het LAB ook een eigen website.

innovationlab1

Geef een reactie