TerugGa terug
  • Laatste reactie: 2 september 2015
  • Aantal reacties: 6

 

Genietend van een heerlijke vakantie was het, zoals zo vaak, de media die mijn vakantie rust verstoorde. Nee, niet de inval van IS of de demonstratie in de Schilderswijk verstoorde mijn vakantie gevoel, maar het slappe artikel van Paulien Caspers in het NRC over Rotterdam haalde me uit mijn vakantierust. Een paar historische weetjes, de waarnemingen van iemand die enkel en alleen de Lijnbaan bezoekt en mevrouw had haar conclusie over Rotterdam klaar! Blijkbaar is de architectuur redactie van het NRC uitgehold dat dit direct kon worden geplaatst.

Waar gaat dit over?
Het is wel weer irritant dat zelfs je vrienden en familie je wijzen op dit ‘interessante’ artikel en je daarmee direct in de sombere en mekkerende stedenbouwkundige hoek drukken. Het is toch niet te geloven dat zoveel van onze stedenbouwkundige vakgenoten zich blijven vasthouden aan plannen van 70 jaar terug, vensters op de rivier, zichtlijnen en dan bij wijze van paniek maar een sprong maken naar de situatie van voor de oorlog, toen het nog gezellig was op straat en mensen met zakken aan het sjouwen waren. Waar gaat dit over?

Het bombardement
Het is gewoon zielig: Er zijn 2000 bommen op Rotterdam gevallen. In een gapend gat van honderden hectaren groot bleven we gedesillusioneerd achter. Pas in de jaren 80 zijn de laatste brandgaten gevuld, nogal logisch dat dit een dynamisch en ietwat gehaast proces is geweest. We kunnen er eerder trots op zijn dat de stad zo snel is opgebouwd. En na deze periode van handen uit de mouwen wordt het nu juist smullen geblazen!

Nog beter dan Berlijn
Als ik mijn (Amsterdamse) vrienden meeneem naar Katendrecht vallen ze van hun stoel van verbazing: De prijs-kwaliteit verhouding van ons gerenoveerde pand direct naast de skyscrapers  in een arbeidersdorp, vol goede restaurants, voedselmarkten in oude loodsen, de terrassen zitten vol, de SS Rotterdam trekt de nodige bezoekers en in de avond wandelen we over de Rijnhavenbrug naar de prachtige groene ruimte voor Hotel New York op de kop van Zuid om met ondergaande zon in een ligstoel nog een biertje te drinken met uitzicht op de haven. Het is nog beter dan Berlijn.

Plekken in Rotterdam
En zo zijn er tal van deze plekken. Rondom de Meent, de RDM Campus, de Pannekoekstraat, de situatie rondom het Schieblock, de nieuwe binnenweg en ga zo maar door. Dat dit gefragmenteerd is, moge duidelijk zijn, wat wil je als je van de kaart geveegd bent geweest. Maar dit nieuwe elan wordt uitstekend gefaciliteerd door de gemeente Rotterdam en daarnaast kijken ze zo nu en dan kritisch naar het geheel en houden de samenhang en de dragers goed in de gaten. Zo is de belangrijke groene as vanuit het centrale station naar de Westersingel een feit en worden er nu plannen gemaakt om de Coolsingel te herstructureren. En Paulien, ik zal je vast verklappen, 1 van de uitgangspunten is dat aan het einde van de Coolsingel rekening gehouden wordt met het venster op de rivier. Nu het maritiem museum en havenmuseum ook samen willen gaan werken, kunnen we daar met zijn allen werk van gaan maken.

Vooruit kijken
Kunnen we alsjeblieft vooruit kijken en trots zijn op onze stad. Wij vinden dat Rotterdam een fantastische ontwikkeling doormaakt en hebben tal van ideeën om het nog beter te maken. Daarom is het zo’n feest om als stedenbouwkundige in Rotterdam te mogen werken. Wij genieten er van!

 

Lees hier het artikel van Paulien Caspers (het laden duurt even)

Een reactie op Rotterdam ligt wakker van slap NRC artikel!

Geef een reactie