TerugGa terug

Hippisch Paleis Soestdijk: Een landgoed met een koninklijke geschiedenis. Een landgoed met dierbare herinneringen bij veel Nederlanders. Een landgoed met allure. Bovendien cultureel erfgoed. Dat moet bewaard blijven. Maar wel zonder een conserverend museum te worden.

Ons concept (in het kort)
Hippisch Paleis Soestdijk is – in onze beleving – dan ook een thema dat past als een (wax)jas. Denk je immers aan het koninklijk huis, aan prinsen en prinsessen, dan denk je al snel aan hofdames, jurken, de jacht, luxe, koetsen en natuurlijk paarden. Denk je aan Paleis Soestdijk, met Juliana en Bernard als haar laatste bewoners, dan denk je ook aan ongedwongen, modern en toegankelijk. Juliana wilde immers haar kinderen een ‘gewone’ jeugd geven. Weet u het nog? We schrijven vlak na de terugkeer van het Koninklijk Huis na jaren van ballingschap: “Op 3 en 4 augustus 1945 deden de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet mee aan massale kinderspelletjes in de voortuin van Paleis Soestdijk. Ze genoten van een goochelvoorstelling en maakten een rondritje in de cadeau gekregen ponywagen met pony.” Een thema dus, met allure, maar wel met de (paarden)voetjes op de grond. Stijlvol zonder hautain te zijn. Toegankelijk zonder plat te zijn. Historie zonder stoffig te zijn. Van sportpaard tot boerenpaard. Een must voor jong en oud om te bekijken en te ervaren. Een vorstelijke beleving!

Invulling
Hoe kan dit beter dan het paleis en overige monumenten in stand te houden, het landgoed te verlevendigen met een event-locatie, en een nieuw hippisch centrum toe te voegen op het landgoed. Hiermee kan het een landelijk ontmoetingscentrum worden met internationale allure. Centraal staat het hippische belevingsconcept. Hierbij voelen gezinnen zich thuis door de toegankelijkheid en diversiteit, jongeren door de indrukwekkende ambiance, ouderen door de sfeer van weleer en de ‘upper class’ door gebruik te kunnen maken van bijzondere luxe. Een concept dat ruimte biedt voor een beleving door het park heen maar ruimte laat voor flexibele invulling hiervan. Een thema met maximale mogelijkheden door een optimale combinatie van functies.

Functies
In een coöperatie werken verschillende exploitanten samen. Een kenniscentrum, museum, een (dependance van) een opleidingsinstituut. Medische begeleiding, therapieën en trainingen. Opleiding, fokkerij, en trainingscentrum. Fairs, braderieën, Jazznights en thema-avonden. Kinderfeestjes en elitefeestjes. Speciaalzaken en specialisten. Huwelijksvoltrekkingen en grootschalige events. Wedstrijden en competities. Voor iedereen met een hart voor paarden. Al weet hij dat misschien nog niet eens.
Dit concept is tot stand gekomen in samenwerking met VOF Hippisch Paleis Soestdijk, bestaande uit Kranendonk Experience (ontwikkelt, produceert en exploiteert belevingswerelden rond merken en thema’s), plein06 en Venema restauratie (restauratie aannemer) en natuurlijk Fundamental Concepts.