TerugGa terug

Een Zilveren Octopus over de Maas, boomhutten in de binnenstad of een Formule 1 Circuit op de Maasvlakte. Je kan het zo gek niet bedenken of het kwam langs tijdens het plein06 & Flatland Pop Up Atelier op het Centraal Station van Rotterdam.

Juni is de Rotterdam Architectuur Maand en om dat te vieren stonden ontwerpers van plein06 en Flatland Agency vijf dagen lang in de Stationshal van Rotterdam Centraal met een Pop-up Ontwerp Atelier. Samen met passanten, inwoners en bezoekers aan de stad hebben we een week lang nagedacht en getekend aan het Rotterdam van de Toekomst.

Jong en oud schoven aan onze tekentafel in de stationshal aan om hun ideeën, wensen en dromen te delen en om samen met de visual thinkers en ontwerpers na te denken over wat een stad zoals Rotterdam nu écht nodig heeft. Vanuit Flatland was ook de hele week Ots aanwezig, een illustrator en street-artist uit Brazilië die twee maanden lang een residency in Rotterdam houdt.

Aan de hand van deze gesprekken kwamen talloze uiteenlopende ideeën en idealen voor Rotterdam: een stad waar iedereen zich welkom en thuis voelt, waar barrières tussen taal en cultuur makkelijk en moeiteloos overbrugd worden, waar gezond en bewust met de natuur en het klimaat wordt omgegaan, waar gezond en goed voedsel voor iedereen beschikbaar is en waar je makkelijk vervoerd kan worden naar alle plekken in de stad.

Thema’s

De Stad van de Toekomst is een complex en groot onderwerp om zomaar even op te lossen. Daarom hebben de ontwerpers het vraagstuk opgedeeld in thema’s zodat  voorbijgangers makkelijk naar voren kwamen met concrete oplossingen voor het Rotterdam van de Toekomst. Uiteindelijk is de stad van de toekomst opgedeeld in vijf hoofdonderwerpen: Slim & Zorgzaam, Groen & Groeiend, Vriendelijk, Compleet & Levendig & Onbegrensd & Bereikbaar.

Aan het einde van de week hebben de ontwerpers keihard gewerkt aan een prachtige overzichtstekening. Hierin zijn zoveel mogelijk ideeën over de stad van de Toekomst gebundeld en gevisualiseerd.

We bleven zeker niet onopgemerkt, onder meer RTV Rijnmond en IndeBuurt Rotterdam kwamen langs om een kijkje te nemen in ons atelier.

Als eindproduct van deze waardevolle week hebben wij de grote eindtekening, de verzameling van tientallen al dan niet honderden ideeën en een video van het proces geschoten door PixelX.