TerugGa terug

Hoe het multifunctioneel en binnenstedelijk ontwikkelen van o.a. 2500 woningen ook totaal anders kan?

plein06 heeft in 2017 en 2018 de visie en ontwerpvorming geleid van een coalitie van marktpartijen die meedongen in van een van de grootste tenders in Nederland. De Cartesius driehoek in Utrecht. Op deze plek, ingeklemd tussen een spoorlijn, een rangeerterrein en de huidige werkspoorkwartier ligt een torenhoge ambitie om een gemengde en hoog verdicht stuk stad te realiseren met de maximale doelstellingen op duurzaamheid en gezondheid.

Bouwen met sociaal cement
Grote ambities bedenken en uitvoeren is een, maar deze duurzaam bestendigen en mensen er onderdeel van laten uitmaken is twee. Voor dit project hebben we ons interuniversitaire onderzoek naar ‘De Gelukkige Stad’ geconcretiseerd en uitvoerbaar gemaakt. Juist het stimuleren van sociale cohesie, welzijn, geluk en tevredenheid draagt bij aan het verwezenlijken van (gedeelde) ambities. Evenals het gezamenlijk optrekken in bijvoorbeeld het gebruik van gedeelde mobiliteit, duurzame energie, het onderhouden van (voedsel) tuinen en het circulair hergebruik van afval.

Stedelijke loop: Levendig stuk stad
De onaantrekkelijke rand rondom het plan en het monumentale CAB-gebouw worden getransformeerd tot stedelijke loop: een levendig stuk stad, waar gesport, gespeeld, creatief gewerkt, onderwezen en bewogen kan worden. Tegelijkertijd fungeren de speelplekken als een waterplein. Deze kleurrijke, groene en activerende zone is stevig aangetakt op de belangrijke (industriële) dragers naar de binnenstad, werkspoorkwartier en buitengebied.

Dorpse binnen buurten
Deze stedelijke rand is samen gesmolten met veilige en geborgen bijna dorpse buurten. Een prettig en groen woonmilieu dat dooradert wordt door steegjes, pleintjes, binnentuinen en dakterrassen op verschillende niveaus. Door te ontwerpen voor (lichte) ontmoetingen en het stimuleren van (gedeelde) activiteiten wordt de sociale cohesie versterkt Het zijn plekken met een prettige maat die mensen zich kunnen toe eigenen.

Ontspannen parklandschap
Rondom deze stedelijke, maar toch ook dorpse gordel van gebouwen, buurten en plekken ligt een ontspannen (activiteiten) parklandschap. Een ruime groene open ruimte om even te ontsnappen uit de drukte van de stad en tot jezelf te komen in het groen. Het park bestaat uit een patchwork van plekken, routes en staat in directe relatie tot de dorpse buurten erom heen. Om de biodiversiteit in geheel Utrecht te stimuleren hebben wij de inrichting van het park hierop aangepast.

‘Cartess heeft heel duidelijk gekozen om stedelijkheid ook een menselijke maat te geven. Dit heeft geresulteerd in kleinere korrelgroottes, fijnmazige structuur, hofjes, doorwaadbaarheid, aandacht voor je thuis voelen op de verschillende schaalniveaus. Dit is zeer geslaagd. De gekozen invullingen geeft aan dat de makers in staat zijn om creatief te zijn zonder dat ze daarvoor buiten de lijntjes hoeven kleuren. Denk aan de hofjes, de transparante trappenhuizen/hubs aan de loop en de verscheidenheid en eenheid in de architectuur.’ – Tekst uit het juryrapport.

Het brede consortium met ontwikkelaars AM, Blauwhoed, Aalberts en BOEi liet zich onder leiding van plein06 vergezellen door een groot ontwerpteam van Jaakko van ’t Spijker architecten, NEXT Architects, Barcode, Felixx Landscapes en Fabrications, Mattmo.

 Project data

NaamCartess – Utrecht, NL
PlaatsUtrecht, NL
Oppervlakte15 Ha
StatusRunner-up
ClientAalberts, AM, Blauwhoed, BOEi
SamenwerkingBAM energy systems, Bureau Bouwfysica, Bureau voor Gebiedscommunicatie, Dekfordt, DGMR, Exponent, Greenhouse Advies, IF Technology, Klimaatgarant, Metron Bouwadvies, MRKWRDG, Realfort, Regelink Advies, The Missing Link, Urban Connectors, Van Voorden Bouwadvies, Vianen Bouwadvies, Vlaming Erfgoed
OntwerpteamBarcode Architects, Fabrications, Felixx Landscape, Next Architects, Jvantspijker & partners, ToBeWAXed, Mattmo creative