TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

Kent u het verhaal van die hovenier uit de Ziedewijse polder?
Even voorstellen: Paul Casteleijn, hovenier en eigenaar van een juweel van een boerderij aan de rand van de  Ziedewijse polder. Paul heeft een droom en wil dat het landschap rond zijn eeuwenoude hoeve zijn huidige kwaliteit behoudt of – en nu komt het – qua landschapsbeleving nog veel gevarieerder en aantrekkelijker wordt. Maar hoe doe je dat, en waarom zou een gemeente in hemelsnaam meewerken aan de droom van een lokale hovenier? Paul had de mazzel dat-ie ons tegenkwam óf wij hadden de mazzel dat we Paul tegenkwamen…

Van droom naar werkelijkheid
Pauls droom en de visie van plein06 leidden als snel tot het plan om “Natuurwonen” in het nieuwe Bestemmingsplan Zuidrand Barendrecht op te nemen. We zagen een landschap voor ons dat het midden houdt tussen natuur en extensieve kwekerijen, waar recreatie en educatie alle ruimte krijgen. Waar weelderige natuur overloopt in fruitboomgaarden, een schapenhouderij, siertuinen, een beeldentuin. Dat alles aangevuld met een theehuis, een landgoedwinkel en zelfs een eco-logement. Niks geen polderromantiek, landschapbeleving anno nu én morgen!

Natuur maken
Landschapsbeleving die bovendien een welkome bijdrage levert aan de gemeentelijke en provinciale doelstellingen. Zo is de gemeente Barendrecht druk bezig met het omzetten van Vinex-gelden in recreatiegebied en staat de Ziedewijse polder in de structuurvisie van de provincie. Maar natuur maken kost geld en dat heeft de gemeente niet. Om het plan financieel haalbaar te maken, tekenden we acht woningen in. Door ze ondergeschikt te maken aan de natuur en de korrelgrootte van de omgeving niet te overstijgen, leek het alsof die woningen er altijd al hadden gestaan. Zo natuurlijk en goed, dat ook de lokale gemeenteraad akkoord ging. Een eerste hoogtepunt.

Groen licht
Het tweede en belangrijkste kwam op 28 februari van dit jaar. Die dag verstreek de inspraakperiode op het nieuwe bestemmingsplan. Een voorlopig groen licht voor de wijzigingsbevoegdheid – en de opname van Natuurgoed – in het bestemmingsplan. De politiek hadden we al mee, maar gaven ook de omwonenden hun zegen aan onze ideeën?

Een groen licht van de omwonenden, betekent dat wij door kunnen met de uitwerking van ons plan en de verkoop van de vrije kavels. En wie Paul Casteleijn en ons een beetje kent, begrijpt dat het niet heel lang meer duurt voordat “Natuurgoed Ziedewij” een feit is!

Je hebt van die plekken…
Met eigen ogen zien en ervaren waar Pauls droom werkelijkheid wordt of heeft u zelf zo’n prachtig stukje Hollands landschap dat beter verdient? Bel ons voor een afspraak en/of excursie.

Geef een reactie