TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

Duurzaamheid…. Duurzame ontwikkeling, duurzaam ontwerp, duurzame stedebouw… De container term ‘duurzaam’ word voortdurend ingezet binnen en buiten ons vak. Een term die wat ons betreft constant lading nodig heeft, omdat per vakgebied, per plek en per project een andere duurzaamheid van belang is.  Ondanks dat ik denk dat wij deze lading per project dekken kreeg ik onlangs, na een leuk acquisitiegesprek, toch de vraag: “Ik hoor jullie nooit over duurzaamheid, zijn jullie wel duurzaam bezig?”

Nogal op mijn teentjes getrapt begon ik onze duurzame successen op te lepelen: proefopstelling energieopwekkende lantaarnpaal, BREEAM Outstanding, energie grids. Wat mij betreft tevergeefs, het kwaad was al geschied, blijkbaar dragen wij het begrip ‘duurzaamheid’ niet uit naar onze opdrachtgevers. Gelukkig hebben we deze blog waarin ik het eens goed op papier kan zetten.

Je zou kunnen zeggen dat ik moet vertellen over ‘Hoe’ we het doen, maar ik wil nog wel een slag dieper naar ‘waarom’ we het doen. Wij beseffen ons dat innovaties op allerlei terreinen er toe zullen leiden dat we de ons beschikbare ruimte telkens anders zullen gebruiken. Dit vraagt om een constante optimalisatie van de ruimte, waarbij het onze visie is dat wat we nu veranderen zorgt voor een toekomst die beter en mooier is dan het hier en nu. Terwijl we de mogelijkheden bieden voor toekomstige generaties om hun eigen stempel op de ruimte te drukken.

Daar werken we aan binnen ons missie-statement: ‘plein06 beweegt hemel en aarde’. Hiermee willen we zeggen dat we durven te dromen over een wervend perspectief voor de toekomst, een aards paradijs waarbij onze bronnen en ons verbruik in balans zijn: Een wereld waarin mensen dagelijks genieten van hun woongeluk en in staat worden gesteld zich optimaal in hun werk te ontplooien door de stedelijke ruimte intensiever te benutten. Ecologie en natuur gaan hier hand in hand met wonen, werken en (be)leven.

We zeggen hiermee ook dat we opgaves ‘down to earth’ benaderen. Door het proces slim en strategisch op te pakken proberen we dromen haalbaar te maken en te realiseren. We zijn ons bewust dat duurzaamheid alleen een kans heeft als ze uit te drukken is in een positieve economische waarde.

 

Geef een reactie