TerugGa terug
 • Laatste reactie: 16 oktober 2013
 • Aantal reacties: 5

“We moeten stoppen met bouwen.”  aldus de Rijksbouwmeester. Ik viel zowat van mijn stoel toen ik het item van Nieuwsuur afgelopen vrijdag bekeek. Een rijksbouwmeester die verkondigt dat we niets meer moeten bouwen. Hij ging er nog even zachtjes overheen dat wat hem betreft “de crisis nog wel langer mag duren en dieper mag worden, zodat er verandering tot stand komt.” Hij schudde nog een of twee oplossingen voor de leegstaande gebouwen uit zijn zak, maar hoe de toekomst voor zijn beroepsgroep eruit zag liet hij in het ongewisse. Frits van Dongen is uitgebouwd en roept vervolgens vanaf het overheidspluche dat er voor de nieuwe generatie ook niets meer te doen is. De echte oplossingen komen voorlopig nog niet van de leiders van dit land. Gelukkig neemt de nieuwe generatie het voor zich zelf op.

Volgende week vindt op de TU Delft de Urbanismweek plaats. De studenten stedebouw organiseren een week van workshops, lezingen en symposia waarin ze hun kijk op de toekomst van het vakgebied neerzetten. Als lid van hun Raad van Advies was ik geïmponeerd door de houding die ze in namen. In plaats van zich als groentjes vragend op te stellen kozen ze ervoor als jonge honden stelling te nemen. Geen oude Starchitects, Megaprojectleiders of trotse wethouders op het podium. Om nog maar eens aan te horen dat die tijd echt voorbij is. Zij kozen ervoor om te kijken welke bedrijven bepalend zullen zijn voor de stedelijke ontwikkeling. Daarmee leggen de jonge honden een luisterend oor bij hun toekomstige werkgevers.

Volgende week gaan we praten over ‘Designing Lifestyles’. Bedrijven als Samsung, Accenture, Siemens en verschillende start-ups komen praten over hun manier van werken en innoveren. Zij krijgen een bepalende rol als gebruikers van de toekomstige stad. De nieuwe generatie sorteert daarmee voor op een nieuw krachtenveld voor hun beroepsgroep. De stad zal zich blijven ontwikkelen, waarin mensen en bedrijven zoeken naar nieuwe woon- en werksituaties. Echter de drijvende kracht daarachter zijn niet langer de ‘stenenstapelaars’, maar de focus ligt veel meer bij de techniek en lifestyle producenten.

In tegenstelling tot de Rijksbouwmeester zie ik dus wel een toekomst voor ons vakgebied en vooral voor de studenten in opleiding. Hoe en welke kant het echt voor ons op gaat weet ik niet. Daar hoop ik volgende week meer over te weten te komen. En wat betreft de Rijksbouwmeester; misschien moeten we de volgende keer maar eens een directeur van bijvoorbeeld de Ikea voordragen als Rijksontwerper.

 

Koen de Boo

 

Ook geïnteresseerd in deze bepalende gebruikers van onze toekomstige stad? Geef je hier op voor de Urbanismweek

5 Reacties op Pas op we worden over rechts ingehaald!!

 • Mee eens ! Frits heeft aangegeven dat de stedenbouw oude stijl in Nederland wel klaar is. Dat klopt. Hij vergat erbij te zeggen dat de behoefte tot vernieuwing van het vak juist erg groot is. En dat er volop kansen liggen. Klaarblijkelijk is dit stukje rijksoverheid nog even met bezig met haar eigen logica van inkrimpen, ontmoedigen en bezuinigen. Een ander geluid zou ik welkom heten.

 • Koen

  Een fantastische reactie . Het is de tijd om juist los te komen van die oude garde waar ik helaas ook deel van uitmaak of heb gemaakt. Hopelijk dat laatste
  Alle vertrouwen in de toekomst, nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. Oppakken.
  Ik zit nu in New York en ondervind weer wat er aan mogelijkheden ,nieuwe ideeen , invloeden er weer liggen.

  gr Willem Meuwese

 • Ik denk dat er een grote waarheid in de stelling van Frits ligt. Het bouwen is volledig uit de tijd. Er is een afgrijselijke overproductie geweest, met dito verspilling, afgelopen jaren zonder dat iemand het zag, wilde zien, laat staan ingreep. De bouwers van weleer, dus ook de architecten, hebben hun brevet van onvermogen afgegeven. Stoppen met bouwen en nederig neerzitten en kijken naar de puinhopen die we hebben aangericht is het enige dat rest. We moeten weer van begin af aan beginnen, Al die grootschalige buiten de schoenen lopende grootheidswaanzin vergeten. We beginnen weer met dat ieder zijn eigen plaggenhutje of boomhutje gaat bouwen, Daar hebben we geen bouwers, laat staan architecten voor nodig. Dat kan iedereen zelf en er zal echt niet veel meer gebouwd worden dan je zelf nodig hebt, na één plaggenhut heb je het wel gehad. “Architecture without architects” prachtig. Die hutten komen echt wel op de goede plaats te staan dus stedenbouwkundigen ga ok maar wat anders doen.
  Gewoon allemaal weer effe basic, dat wat we echt nodig hebben. In geval van nood kunnen we op die manier nog jaren mee met de iconen van de afgelopen eeuw verder je bouwt je hut gewoon op een leegstaande vloer van zo’n structuur, bespaart je een hoop energie.
  Moet de crisis echt nog wel een tijdje doorlopen voor dit ideaal bereikt kan worden want alleen de wal kan het schip keren, dat hebben we met zijn allen wel bewezen, alle symposia met zogenaamde knappe koppen ten spijt.

 • Ben het met jullie eens. De volledige zelfrealisatie zoals Dick het schetst is voor vele nu nog een brug te ver. Maar in ieder geval zullen we onze reeds gebouwde ruimte met hele andere partners, dan de gebruikelijke bouwers, opnieuw gaan inrichten. Ontwerpers moeten niet te bang zijn dat er niets meer is te doen, maar even vanuit een ander perspectief kijken kan geen kwaad. De stad blijft wel veranderen, maar vanuit bottom-up initiatieven en niet van opgelegde plannen.

Geef een reactie