TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

Goed nieuws: Er is weer geld op de vastgoedmarkt. Wabe van Enk, dé vastgoedkenner van Nederland, schrijft deze maand in PropertyNL dat het ‘buitenlands kapitaal in de startblokken staat’ om te investeren in Nederland. Maar wat schetst onze verbazing? Waar we de afgelopen jaren vooral hebben gesproken over het betrekken van mensen, ‘danst het vastgoed nu weer naar de pijpen van de aanbieder’, aldus van Enk. Wij zien het aan de procestafels gebeuren. We schakelen weer in de hoogste versnelling gericht op snel gewin, zonder aandacht voor de context, kwaliteit en lange termijn.

Recept voor mislukking
Onbegrijpelijk dat alsmaar wordt gedacht dat een nieuw stuk stenen kansrijker is dan een bestaand stuk stad, ondernemende mensen en waardevolle plekken. Waarom gaan investeerders steeds weer achter de ‘handelaar’ aan, die hen met de gelikte plaatjes van nieuwe gebouwen voorhoudt nu wel ineens huurders te kunnen vinden? Investeerder, u laat zich weer keurig voor de gek houden met een single-tennant huurcontract, waarbij de kans groot is op leegstand en een onverhuurbaar gebouw over tien jaar.

Nieuwe partner voor investeerder
De investeerder en de ontwerper staan nog steeds mijlenver uit elkaar. Terwijl beiden juist op zoek zijn naar kwaliteit voor de lange termijn. De écht waardevolle investering voor de stad, in mensen en in goede plekken, laat immers de waarde van de stad met de gebouwen meegroeien. Waarom zitten deze partijen niet bij elkaar aan tafel?

Investeerder zoekt een focusgebied
Heeft u al eens overwogen om potentiële broedplaatsen van de stad te financieren? Een ideale manier om risico te spreiden. Wij zien dat dit wel succesvol kan zijn. Kies als investeerder een focusgebied en een strategie om een mooie mix in het gebied handen te krijgen, investeer in ondernemers met goede initiatieven en maak met mede-eigenaren afspraken over gezamenlijke ontwikkeling. Zet een organische ontwikkelstrategie in waarmee u de pioniers beloont en duurzaam werkt aan een waardeontwikkeling van het gebied. Natuurlijk kennen dit soort gebieden ook sporadisch leegstand, maar de gemiddelde bezetting zal op de lange termijn veel hoger zijn.

Mensen verbinden!
Natuurlijk is dit niet eenvoudig. Wie investeert heeft het liefst een tastbaar onderpand. Maar na jaren van crisis moeten we toch tot nieuwe oplossingen kunnen komen? Dat we mensen begeleiden om hun droom te realiseren, zodat ze er langer van blijven genieten en daardoor meer zekerheid ontstaat omtrent de waarde van gebouw en buurt. Hoe kunnen we dit nu op stadsschaal bereiken? Laten we investeren in de mensen en de plekken van de stad.

Het is tijd om investeerder en ontwerper dichter bij elkaar te brengen voor een beter rendement en een duurzame toekomst. Wij gaan graag in gesprek. Welke investeerder durft het aan om met ons te praten over de stad in plaats van gebouwen?

Koen, Robbert Jan en Tim

Geef een reactie