TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

Met nog veel enthousiasme kijkt plein06 terug op de projecten in de Baltische landen. Ons prijswinnende project de New Balance in Tallinn en de Bridging Nature Kaunas in Litouwen waren een prettige samenwerking met onze partners over de grens. Voor aanstaande 21 november is Robbert Jan uitgenodigd voor het KVK event Road2TheNorthXL, om te spreken over zijn zakelijke ervaringen in de Baltische landen en waarom dit voor andere Nederlandse ondernemers ook interessant kan zijn.

Wil je hier graag alvast meer over lezen? Lees dan hieronder het interview voor Duitslandnieuws of het artikel op Business Insider!


Bron: Interview door Bertus Bouwman voor Duitslandnieuws

Stedenbouwkundige Robbert Jan van der Veen van plein06 proeft een prettig zakelijk optimisme in de Baltische landen. Hij deelt de ervaringen die hij opdeed in het noorden tijdens de Road2TheNorthXL op 21 november.

In Nederland maakt Robbert Jan van der Veen van plein06 furore met het concept ‘de gelukkige stad’. En dat trok internationaal de aandacht zodat de founder van het stedenbouwkundige bureau uit Rotterdam werd uitgenodigd voor een conferentie in Helsinki. Op 21 november vertelt hij tijdens KVK event Road2TheNorthXL hoe hem dat werk opleverde in de Baltische landen.

Eigenlijk is de Randstad het terrein waar Robbert Jan van der Veen de meeste klussen uitvoert om uitdagingen op te lossen in een complexe stedelijke omgeving. Maar sinds een aantal jaar is hij ook actief in de Baltische landen. Dat heeft te maken met de conferentie in Finland, vertelt hij. “Daar ontmoette ik Margot Roose, Regional Business Developer van de Nederlandse ambassade van de Baltische landen. En zij heeft ons geïnspireerd om mee te doen aan uitschrijvingen in de Balten.”

Betrouwbare partners geven extra houvast
Het advies was om in te schrijven op projecten die met water te maken hebben. “Daar hebben Nederlanders ervaring mee, dus daar hebben we extra kans.” Wat vervolgens extra hielp, was dat het Nederlandse bureau Witteveen + Bos een afdeling heeft in Letland, vertelt Van der Veen. “Om zo’n betrouwbare partner naast je te hebben, is veel waard. Zij spreken de taal en kennen de cultuur. Dat geeft je extra houvast.


De New Balance 100 was het winnende ontwerp voor de haven van Tallinn. 

De directeur van plein06 heeft gemerkt hoe belangrijk het is om een sterke coalitie van netwerkpartners te bouwen, wanneer je de stap naar het buitenland zet. “We hebben inmiddels wel geleerd dat je heel dicht bij je eigen kennis en kunde moet blijven. Voor de andere zaken schakelen we partners in.” Estland wilde graag een beweegbare voetgangersbrug hebben, een nieuw fenomeen in het noordelijkste land van de Balten. “Zij hebben daar nog geen expertise in, dus daar konden wij als Nederlanders wel iets mee.”

Van Witteveen + Bos en de ambassade had Van der Veen begrepen dat de Esten erg houden van een vooruitstrevend en modern ontwerp. “Je ziet in Tallinn de wil om te innoveren, men is ook erg sterk in hightech en ict. Dat gaf ons al vrij snel het gevoel van dat we een nieuw symbool konden neerzetten.” De brug moet eind dit jaar worden opgeleverd.

Baltische landen hebben prettig optimisme
Het ontwerpen voor een nieuwe omgeving is erg inspirerend, merkte Van der Veen. “In Nederland weet je meer en daardoor durf je misschien minder. Alle voorkennis kan beklemmend werken.” In de Balten ben je in een nieuwe context, en dat zorgt voor meer creativiteit, vertelt hij. “We hebben daardoor een wat grootser gebaar kunnen neerzetten. En het smaakte naar meer, we hebben ook meegedaan om een project in Litouwen.”


Bridging Nature Kaunas in Litouwen won de tweede prijs. 

Bij de projecten in de Balten proeft Van der Veen een prettig optimisme. “Onze opdrachtgever in Estland, de Port of Tallinn, was bijvoorbeeld heel energiek en progressief. Men durft wel iets.” De omgang verliep heel soepel en hartelijk. “We konden daardoor heel direct communiceren zodat we elkaar goed begrepen. Men is erg modern en ondernemend.”

Vooral de digitale overheid in Estland met een digitaal paspoort en ID is inspirerend, zegt hij. “Ik moest dat ook aanvragen en daardoor kon ik gewoon vanuit Nederland officiële documenten tekenen. Daarin zijn ze een stuk verder dan Nederland.” Ook in Litouwen merkt hij de voorliefde voor innovatie en techniek. “Kaunas maakt zich op voor ‘de culturele hoofdstad’ van Europa in 2022. Daarbij zie ik veel projecten die draaien om natuur en innovatie.”

Die positieve houding zorgt ervoor dat hij ook kansen ziet in de Balten voor andere Nederlandse ondernemers. “Zeker als je wat te bieden hebt rond smart cities en ict of expertise hebt in civiele techniek en water, dan vind je er snel een luisterend oor.”

Geef een reactie