TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

voormalige directiekamer van Hotel New York. De borden en glazen in de statige ruimte zijn leeg, onze hoofden gevuld met nieuwe ideeën, energie en vertrouwen. Vertrouwen in dat het anders moet én anders kan.

Te beginnen met het fenomeen ‘woning’ en de vraag waarom we al 80 jaar in een afgeleide van de jarendertigwoning leven. Een vraag die tot flinke discussie leidt en de aanwezige ontwikkelaars en financieel experts op scherp zet. Met gecorrigeerde grondprijzen en hun hoge kostenefficiency, geven zij aan tegen zeer scherpe tarieven nieuwe woningen te kunnen bouwen. Maar, en veel belangrijker, wat de discussie vooral duidelijk maakt, is dat het ‘product woning’ wel is uitontwikkeld, geoptimaliseerd en gestandaardiseerd.

Samen apart
Dé oplossing voor onderscheidende en succesvolle gebiedsontwikkeling moet buiten de woning worden gezocht! Hoe? Door bijvoorbeeld al vroeg in het koopproces doelgroepmarketing toe te passen, gericht op de ‘gedeelde identiteit’ van de toekomstige kopers. De mens leeft ook de komende eeuw nog het liefst in groepen. Cradle-to-cradle, kluswoning of een stadsvilla; voor de gewildheid van een wijk of locatie is het belangrijk vooraf te weten dat men ergens met gelijkgestemden gaat wonen.

Gewilde contrasten
De tweede oplossing doet een beroep op de stedebouwkundigen. Die moeten zorgen voor een structuur waarbinnen contrasten voor diversiteit, beleving en gewildheid van een wijk zorgen. De verdichting van een buurtschap of de wijdheid van een spannende waterpartij, waaraan iedereen wil wonen… Binnen zo’n structuur zou het product ‘woning’ uitwisselbaar moeten zijn.

Plannen zonder bepalen!
De conclusie en boodschap zijn duidelijk: weg met het vooraf opgelegde woningprogramma vol middelmaat. De toekomst is woninguitgifte naar marktbehoefte! Ontwikkelaars zeggen klaar te zijn voor deze nieuwe ‘faseerbaarheid’. Maar durven gemeenten een bepalend en veilig programma los te laten? Kunnen zij omgaan met een bandbreedte van opbrengsten op hun gronden, in plaats van een vaste prijs onder aan een verouderd contract? En … zijn die moderne stedebouwkundigen daadwerkelijk in staat om een wijk te plannen zonder de bebouwing te bepalen?

Wij kunnen niet wachten om met bovenstaande opdracht aan de slag te gaan en zijn benieuwd naar hoe u de toekomst ziet!

Geef een reactie