TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

Er bestaan nauwelijks plekken waar ik me als Stadsontwerper  bevoorrecht, een volstrekt vreemde, en tegelijkertijd volkomen thuis voel. Istanbul is zo’n plek. Vraag me niet waarom. Of juist wel. Want nu ik op mijn vaste ontbijtadres in deze ontwakende metropool mijn eerste koffie drink, besef ik meer dan ooit waarom we hier zijn. Natuurlijk, er is het spel van het licht, de glinstering van het water en de skyline met zijn moskeeën die als zorgvuldig geplaatste parels in een barok sieraad oplichten. En wie weerstaat de openheid, warmte en het temperament van de 17 miljoen inwoners van het voormalige Constantinopel? Istanbul verblindt, is teveel om op te noemen. Een stad om je voor eeuwig in te verliezen.

Maar wat deze stad écht bijzonder maakt, is de boeiende dans tussen oost en west. Een dans in een snel wisselend decor in het hart van de nieuwe wereld. Een wereld waarin we met plein06 onze plek aan het zoeken zijn en iedere dag wijzer en enthousiaster worden. Enthousiaster, omdat we geloven dat we ook in die nieuwe wereld toegevoegde waarde hebben. Nee, niet in het ontwikkelen van die enorme mixed use projects, die hier als paddenstoelen uit de grond schieten. Het snel neerzetten van zo’n enorme shoppingmall met een paar glimmende woontorens, is niet ons ding. Sterker nog, we geloven dat het de stad op slot gooit en funest is voor de stedelijke netwerken.

De nieuwe wereld heeft juist behoefte aan ideeën die ook over vijf of vijftien jaar de stad en haar bewoners faciliteren en vooruithelpen. Ideeën die voorkomen dat de stad een verzameling van eilanden – de mixed use projects – wordt. Ideeën voor wanneer de groei en euforie afnemen. Istanbul heeft behoefte aan een langetermijnvisie. Istanbul heeft behoefte aan plein06.

Wij willen is van Istanbul geen mixed used project, maar een mixed used city maken! Hoe? De geest van de flowing city moet aan de Bosporus gaan waaien. Daarvoor moeten we door de schalen heen denken en de belangrijkste lessen uit de ‘oude wereld’ toepassen in de nieuwe. Denk aan de eeuwenoude uitbreidingsplannen van Amsterdam, New York en Parijs. Ontwikkeling die architectuur, stedenbouw en openbare ruimte integraal benaderden en waar flexibiliteit, fasering en aanpasbaarheid leidend waren. Istanbul moet een stad worden die met hoog- en laagtij kan meebewegen. Een plek waar duurzame stedelijke netwerken de dynamiek van de stad faciliteert.

Op steeds meer plekken wordt hier naar ons geluisterd. Want ook in de nieuwe wereld snappen ze dat een échte ‘flowing e city’ de stad en daarmee de economie duurzaam versterkt door ruimte te bieden aan verandering. En nu aan het werk. Over een uurtje mijn eerste afspraak in Be?ikta? (dit keer niet over Kuyt en Hooijdonk beginnen).

Groeten uit Istanbul

 

Geef een reactie