TerugGa terug
 • Laatste reactie: 5 september 2013
 • Aantal reacties: 2

Terwijl de meteorologische zomer op zijn einde loopt en iedereen weer terugkomt van zijn vakantie lijkt het werkinhoudelijk eerder sprake te zijn van een vroege lente. Misschien is het u nog niet opgevallen, maar wij merken dat mensen weer iets willen oppakken. Zowel markt als overheid is het stilzitten beu! Zelf laat ik de lentekriebels ook liever de boventoon voeren boven de vraag of het wel structureel is. Laat ik gewoon eens wat lentekriebels met u delen.

Deze week wonnen wij een advies opdracht bij een gemeente die op zoek is naar een nieuwe ontwikkelstrategie voor zijn uitleggebieden. In concurrentie met gerenommeerde en traditionele bureaus werd ons gevraagd of we gebouwde referentie projecten konden laten zien die met ons GRID+ zijn geland. We konden niet anders antwoorden dan te zeggen “De toekomst bestaat niet uit gebouwde referenties!”. Ik kreeg een lentekriebel vanwege het feit dat de gemeente ons de opdracht gunde, omdat “onze vernieuwende aanpak hun erg aansprak”. Het is het type lef dat we bij de centrale overheid weleens missen en het type lef waar wij als vernieuwend bureau ons geluk vandaan halen.

De andere kriebel kreeg ik van de week in een kennismakingsgesprek. We hebben 2 uur gesproken zonder dat wij werk lieten zien, heerlijk is dat. Het gaat om vernieuwend ZIJN en niet om VERNIEUWEND zijn. We raakten in een bevlogen discussie, waar we elkaar bestookte met onze dromen en dan is het wachten op een ‘klik’. En die kwam. We gaan een energie-opwekkende enclave van ca. 30 woningen ontwikkelen voor mensen met gedeelde specifieke wensen (of hobby’s!). We zijn niet bang voor het Amerikaanse Community-denken en zien veel in het gezamenlijk exploiteren van duurzame maatregelen en andere gedeelde voorzieningen… We hebben gelijk een vervolg afspraak gemaakt, om een eerste aanzet te doen voor een hem bekende locatie.

Het zijn maar kriebels en de sceptici onder u kunnen vast genoeg tegen geluiden tegenwerpen, maar voorlopig gaan wij even genieten van de nieuwe vooruitzichten. Doet u met ons mee?

Koen en Robbert Jan

 

2 Reacties op Het gaat om vernieuwend ‘ZIJN’ en niet om ‘VERNIEUWEND’ zijn.

 • Dag Koen en Robbert Jan,
  Een heel verfrissende gedachte… daar sluit ik persoonlijk graag bij aan (en heel Ballast Nedam met jullie). Wij zijn ook van mening dat de klassieke PvE’s nu maar eens verscheurd moeten worden (allemaal zwaar gedateerde documenten die bij een grote schoonmaak horen). Gewoon elementair (fabrieksmatig) bouwen met een flexibele invulling met een energie neutrale ontwerp als uitgansgpunt (en niet als streven). We denken graag met jullie mee!

 • Dag Marc,

  bedankt voor je bericht en ja, dat gaan we zeker doen!

  In aanvulling hierop denk ik ook dat we vooral in deze tijd een snelle time-to-market moeten hebben in combinatie met een onderscheidend (en op maat en daarmee flexibel) woonproduct voor een concurrerende prijs. Als wij als ontwerpers doordrongen zijn van de elementaire en fabrieksmatige mogelijkheden is het misschien juist wel de toekomst aan de landschapsarchitecten en stedenbouwkundige en daarmee minder aan onze architecten-vrienden.

  We moeten stedelijke composities maken aan de hand van elementair bouwen en we moeten woon-werk en recreatie landschappen realiseren op verschillende niveaus. Met een eigen buitenruimte, een collectieve ruimte en de inpassing van omliggende stadslandschap is het mogelijk om op verschillende niveaus de natuur, de beleving, de ontmoeting en het plezier in de overtreffende trap te (her) introduceren in de stad. Hierbij is inderdaad een energie-genererend project een van de uitgangspunten 😉 .

  We zien het voor ons en kunnen het bouwen, dus we moeten aan de slag!

Geef een reactie