TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

oyy

Drie weken geleden presenteerden we in deze blog de Matrix voor Geluk. Grote thema’s, maar wat doen we hier nu concreet mee? Hoe krijgen we de thema’s op tafel? Bij de start van een project is het een methode om grip te krijgen op de opgave. We gaan na: zijn voor het project alle elementen in de matrix op orde? Waar zien we lacunes? Daarmee signaleren we de vraag achter de vraag. Het antwoord is een ontwerp dat een bijdraagt aan de gelukkige stad.

DSC_3284
Waterkant in Maassluis – voor


Minder naar meer
Neem ons ontwerp voor de nieuwe Waterwegboulevard in Maassluis. Wat de vele weekendfietsers hier zagen, was een rommelige waterkant en een bedrijventerrein. Niet echt aanlokkelijk om even te stoppen. De lacune was duidelijk: slechte verbinding tussen stadscentrum en water, geen ruimte voor ontmoeting, geen plek die mensen de unieke omgeving laat beleven met de zeeschepen op weg naar de haven. Het benoemen van de lacune, maakte ook ineens de complexe opdracht helder. Met ons ontwerp geven we vorm aan het middendeel van de matrix, dat gaat over verbinden en beleven. Fietsers worden nu uitgenodigd een hapje te eten bij de viskar en naar de passerende schepen te kijken vanaf een bankje. Maar ook de inwoners van Maassluis zelf vinden de weg naar de waterkant nu er plek is om te voetballen, te picknicken, de hond uit te laten en zelfs een festival te bezoeken.

Naamloos-3
Maassluis-01
Waterwegboulevard – na


Plek voor geluk
Als we terugkomen in Maassluis, zien we dat het werkt: de camperplaatsen staan vol, fietsers rusten op de bankjes, kinderen spelen voetbal. En er is ook gebruik dat niet direct voorzien was, zoals de letters die als klimrek en zitplek worden gebruikt. De plek biedt plezier en geluk, niet in de laatste plaats voor onszelf als ontwerpers. Zo schept het vormgeven aan ontmoeting en beleving ruimte voor de individuele waarden in de laatste kolom: gezondheid, ontwikkeling, levensgeluk en plezier.

Op tafel
Geluk? Plezier? Leuk hoor, maar oh zo vaag. Toch zijn dit de thema’s waar het écht om draait, bij het maken van een goed en duurzaam project. Het is de plicht van elke projectpartner om zijn inbreng en visie begrijpelijk en concreet te maken. Wanneer je niet begrepen wordt, is dit niet het tekort van de ander: je zult zelf je verhaal beter moeten vertellen. Het ontwerpen voor geluk is ons verhaal. De Matrix voor Geluk helpt ons om dit te vertellen.

Wij zijn benieuwd naar je reactie. Reageer hieronder of stuur een mail.

Geef een reactie