TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

‘I have a Dream’. Wie kent deze woorden van Martin Luther King niet? Een bevlogen man die geloofde in een land zonder rassenscheiding. En omdat hij zo overtuigend geloofde, geloofden anderen ook in die droom. Met succes!

Moeten we elkaar gewoon niet vaker inspireren om tot betere uitkomsten te komen? Vaker naar elkaars dromen luisteren? Juist bij de overheid is het kritisch vermogen vaak nauwelijks aanwezig. Wie denkt er nog na over een vraag als ‘Waarom doet de gemeente wat ze doet’? Wat willen de burgers? Een vraag met een duidelijk antwoord zou je denken. Maar als we de schrijnend lage opkomstcijfers bij de verkiezingen erop nakijken, is dat niet zo.

Die gedeelde klik, of de ‘why-question’ is volgens inspirator Simon Sinek dé succesformule voor bekende leiders, merken en bedrijven (eerste 4 minuten zeker kijken!). Maar dit geldt natuurlijk ook voor gemeenten, provincies of andere overheden ambtelijke organisaties. Voor succesvol bestuur is het hebben van een bewust mens- en maatschappij­beeld en een visie op je eigen werk onmisbaar. Zijn die plannen nou echt een verbetering voor de stad? Wat willen ‘mijn’ bewoners, burgers, of gebruikers?

Een bijna utopisch voorbeeld van gebiedsontwikkeling ‘nieuwe stijl’ is het Almeerse Oosterwold. Toekomstige bewoners en gebruikers kopen zelf het land van de boeren, zijn verantwoordelijk voor toegangswegen, openbaar groen, water- en nutsvoorzieningen en voedselproductie. De gehele ontwikkeling is off-the-grid en daarmee onafhankelijk. Het eindresultaat in functionele, ruimtelijke en architectonische zin is onvoorspelbaar. Iedereen is welkom om zijn/haar droom te realiseren, maar in ruil daarvoor moet je alles zelf, of beter nog gezamenlijk regelen. De gemeente blijft slechts aan de zijlijn betrokken en weet niet zeker hoe het in de praktijk zal uitpakken. Maar de bevlogenheid en het gemeenschappelijk waarom staat bij iedereen bovenaan.

Stap uit de comfortzone, weg van discipline en hiërarchie, op zoek naar je persoonlijke inzet, je hogere doel, jouw droom. Voor iedereen die zich met openbare ruimte bezighoudt hebben wij dus maar één vraag: Waarom? Op donderdag  10 juli vanaf 15.00 organiseren wij daarom een open sessie in de buitenlucht. In deze sessie zullen we elkaar vertellen over de persoonlijke en gedeelde waarom, maar vooral ook over hoe deze tot uitvoering kan komen. Een workshop met volop ruimte voor wederzijdse inspiratie en prikkelende verhalen en een stevige slag naar de realiteit.

E-mail je aanmelding, jouw waarom en een korte uiteenzetting hoe jij de co-creatie voor je zou zien naar Esther de Graaf e.degraaf@plein06.nl. We zijn benieuwd en kijken ernaar uit om gezamenlijk een stap te maken!

Esther de Graaf en Robbert Jan van der Veen

 

 

 

 

Geef een reactie