TerugGa terug
  • Laatste reactie: 5 maart 2015
  • Aantal reacties: 1

Het blijft wat onwennig voelen in deze nieuwe economie: Delen is het nieuwe hebben. Je hebt een goed idee, een onderscheidend netwerk en waardevolle kennis. Zaken waar je rijk mee ‘dient’ te worden en waarmee u zeker weet dat u de concurrenten voor bent. Een natuurlijk en bijna dierlijke reflex is om deze ‘precious’ klemvast tegen de borst aan te drukken en in een doofpot te verstoppen. Klemvast, net zoals Frodo in zijn gebalde vuist of een ekster in zijn nest hoog in de boom. Deze dierlijke reactie is net zo natuurlijk als instinctief. Niks aan te doen en totaal begrijpelijk. We voelen ons in de verre toekomst misschien wel rijk.

Hoe moeten we nou met deze bijna dierlijke en vermoeiende goudhonger omgaan? Is goud alleen goud als je het bij de borst houdt? Wat levert het uit angst geboren afwachten op? Het is tijd voor een experiment! Zie het als een ontwenningskliniek of een speeltuin, wat u maar wilt. Het is tijd voor iets leuks, het is tijd voor: The InnovationLAB.

Dit is de plek waar we experimenteren met de nieuwe economie en waar kennis, ideeën en netwerk alle kanten op vloeit, gewoon naar plekken waar het kan gaan. Universiteiten, bedrijven, instituten en overheden werken samen aan de integrale stadsopgaven en innovatieve stedelijke oplossingen van morgen.

Dit klinkt als een groots en hoog idee, maar uiteindelijk is het simpel en moeten we gewoon beginnen. Dat hebben we gedaan. plein06 werkt nu samen met een aantal studenten van de TU Delft aan vernieuwende concepten voor duurzame haventransformaties. In het LAB worden ideeën bedacht en energiebedrijven, ecologen, ontwikkelaars, kunstenaars en planeconomen komen regelmatig langs om te inspireren en te toetsen. De gezamenlijke kennis en waarde die ontstaat wordt verdeeld en tijdens de meetings schiet het netwerk, de acquisitiemogelijkheden, de kennis en de nieuwe ideeën alle kanten op. We voelen ons rijk.

Het is soms bijzonder hoe het gaat, zoals het gaat. Volgende week vlieg ik naar Istanbul. Hier zijn we in samenwerking met de Technical University of Istanbul een zelfde InnovationLAB gestart en gaan studenten het komende half jaar aan dezelfde casus werken, maar dan in Istanbul. Het blijft een experiment en we zien wel hoe het gaat. Wie weet zitten we over een half jaar met iedereen bij elkaar voor de ultieme intercontinentale kennisdeling: En wie weet;  misschien voelen we ons dan rijker dan ooit tevoren….

Robbert Jan

 

Een reactie op Delen is het nieuwe hebben

Geef een reactie