TerugGa terug
 • Laatste reactie: 22 april 2013
 • Aantal reacties: 2

Vraagje: kent u de oorspronkelijke betekenis van het woord “stede” nog? Het staat voor “plek”, een fenomeen dat in de grootschalige uitbreidingsplannen en het Vinex-denken van de jaren negentig, zijn oorsprongen en menselijke maat heeft verloren. Inmiddels weten we dat je – net als in gelul – ook in fantastische zichtlijnen en structuurvisies niet kunt wonen.

Beste stedenbouwers, het wordt tijd dat we ons gaan gedragen als echte stedebouwers en de plek en directe woon- en leefbehoefte van de individuele woonconsument als inspiratiebron en uitgangspunt nemen. Complete, kleinschalige plannen die realistisch en uitvoerbaar zijn. Geen 400 woningen in één worp rond een enorm stadspark, maar batches van 12 tot 20 woningen op 1 hectare grond. Echt, meer hebben we niet nodig. De kwaliteit en invulling van die éne hectare grond bepaalt ons directe woongeluk. Eén hectare waarop alles moet kloppen en een pallet aan sferen voor de gewenste beleving zorgt.

Om tot die beleving te komen, moeten we weer ontwerpen vanuit de woonkamer, en van binnen naar buiten. Onze woonbeleving wordt immers voor 80 procent bepaald door de tijd die we binnen doorbrengen. De bank of luie stoel dus als vertrekpunt van het stedenbouwkundigplan! En terwijl we ons naar buiten bewegen, komen we tot de beste beleving en juiste maatvoering. Wat we zien vanuit die luie stoel? Aan de achterzijde van de woning een natuurlijke, geborgen inpassing met – bij voorkeur – vrij uitzicht. Richten we de blik vanuit de keuken en voorkant van de woning naar buiten, dan verschilt de dynamiek: een meer sociale en mandelige plek, waar kinderen spelen, auto’s geparkeerd in een boomgaard.  Kwaliteit én diversiteit in de directe nabijheid van de woning.

Die éne hectare is de ware schaal waarop het leven en ons geluk zich afspeelt. Wij zijn er zeker van en hebben ons gespecialiseerd in de gefaseerde ontwikkeling van 100 x 100 meter. Door juist verschillende puzzelstukken te gebruiken, garanderen we stedenbouwkundige diversiteit en contrasten in het geheel.

Benieuwd wat er allemaal kan op die éne hectare? Wij schetsen het u graag in onze studio.

2 Reacties op De stedenbouwer is dood… leve de stedebouwer!

 • Vermakelijk en geslepen artikel. Helemaal mee eens: 100×100!
  Ik vraag me wel af waarom jullie het afschrikwekkende woord ‘woonconsument’ kiezen in een artikel dat de massa verafschuwt en de persoonlijke benadering juist propageert. Verander het snel!
  Vincent

 • Met dit uitgangspunt kunnen we het gesprek met die toekomstige gebruiker eindelijk echt aan gaan. Verbinden, luisteren, inspireren en verrassend verder komen. Daar staan we voor als Blauwhoed en zoeken we partners bij die dit gedachtengoed delen.
  Mooi blog Plein06!
  Tineke

Geef een reactie