TerugGa terug
  • Laatste reactie: 17 juni 2013
  • Aantal reacties: 1

Kijk eens hoe knap die botersla en andijvie erbij staan! Heerlijk ook zo’n ochtendje met mijn poten in de klei en de natuur. Even uitleggen: sinds dit voorjaar ben ik lid van de Moestuin Leyduin. Een prachtig initiatief waarbij ik niets anders hoef te doen dan één keer per week mijn oogst zelf komen steken of snijden. Hoe het werkt? Ik betaal eenmalig 200 euro vooruit. Daarmee koop ik het recht om gedurende 35 weken per jaar ‘iets’ te oogsten. Een aangesteld tuinder verbouwt de groenten en vertelt mij wat er kan worden geoogst. Heerlijk overzichtelijk. Ik betaal vooraf zonder een gekwantificeerde garantie op oogst. Of het kostentechnisch voordelig is, weet ik dus voorlopig niet. Wat ik na drie persoonlijke oogsten wel weet, is dat ik het een perfecte zaterdagochtendbesteding vind. Ik ga er fluitend heen, maak er een praatje over hoe je venkel van het land haalt en keer huiswaarts met een dosis geluk en genoeg gezonde voeding voor een week!

En met mijn eigen ‘grondopbrengst’ onder de snelbinders op weg naar huis, dacht ik van de week aan al die gronden in de grote uitleggebieden die ongebruikt liggen te wachten op de bestemming ‘wonen’.  We zetten allemaal nog steeds krampachtig in op woningen om de inmiddels ‘antiek’ geworden grondprijs eruit te persen. Dat navelstaren op die stenen werkt niet alleen verlammend, het gooit de boel op slot. Nog veel schadelijker is het dat we helemaal niet meer zien dat we met die vruchtbare grond op andere – veel duurzamere – manieren prima geld kunnen verdienen.

Maar dan moeten we wel eerst samen de resetknop volledig indrukken! Gewoon eens met elkaar op een wit vel nadenken over wat we allemaal kunnen met die lege weilanden. Als we dat bij plein06 doen, dan worden die braakliggende weilanden rendabele energievelden. Weilanden waar we op slimme wijze energie uit water, wind en zon opwekken. Plekken waar wilgenbossen náást hun recreatieve en ecologische waarde, voor biomassa en dus voor inkomsten zorgen. Laat het oude denken en traditioneel boeren eens los. Niet risicovol inzetten op één gewas waarvan pas na de oogst de inkomsten bekend worden; maar – net als op mijn moestuintje – vooruit de inkomsten vaststellen en dan de kosten in bedwang houden. En nog een zekerheidje: duurzame energie en biomassa zijn gegarandeerde inkomstenbronnen. Die hebben geen last van een koud of nat voorjaar. Wat houdt ons tegen? Is het de angst dat het ‘nieuwe denken’ te succesvol wordt en een einde maakt aan het ‘stenen stapelen’ en de jacht op nog hogere grondopbrengsten. Alsjeblieft en heel eerlijk; die tijd ligt echt achter ons.”

 

 

 

 

Een reactie op De duurzaam rendabele grondopbrengst van plein06

  • Wow, Ik verwonder mij nog altijd over de schoonheid van deze website. Met ook nog zo’n goede content is het voor mij een waanzinnige experience!

    Ik ben het trouwens helemaal eens met die resetknop. Het is hard nodig om grond weer in beweging te krijgen. Wat daar voor nodig is: Ballen, visie en leiderschap. Wie o wie in Nederlands staat er op om dit samen met plein06 aan te pakken?

Geef een reactie