TerugGa terug
  • Aantal reacties: 0

Leuk. Gisteren een mooie dag gehad tijdens het Green Business Conference in Istanbul. Machiel Hopman van ConsortArchitects en Robbert Jan van der Veen van plein06 zijn uitgenodigd door het Nederlands Consulaat als Key-note speakers over ‘The Dutch Approach’. Een mooie gelegenheid voor onszelf om na te denken: Wat is dat eigenlijk? Wij denken aan het consensus model, onze eeuwenoude traditie van overleg en samenwerking, we hebben het misschien in Nederland wat te vaak gehoord, maar wij zijn er (weer) achter gekomen dat internationaal gezien, wij als Nederlanders, hiermee een absolute unique sellingpoint in handen hebben!

Ogenschijnlijke tegenstellingen
Bij integraal samenwerken moeten we oppassen dat we niet uitkomen in het grijze midden, zoals in de Nederlandse politiek, maar juist zoeken naar de scherpe randjes en ogenschijnlijke tegenstellingen. Wij draaien het proces om en gaan direct rondom de tafel met specialisten die normaal gesproken pas aan het einde aan de beurt zijn. Dit heeft ook te maken met respect voor elkaars specialisme. Wij merken als ontwerpers, dat deze specialisten (bv. ecoloog, civieltechneut, energie-consultant, lichtadviseur, social designer, groen-specialist of interieur-architect) in het begin de inspiratie, ideeën en nieuwste technologie op tafel leggen, er direct een gelijk verdeelde energie en passie vrijkomt en waardoor iedereen zich (mede) eigenaar van het project voelt en een stapje harder zet.

Sneak Preview
Het is natuurlijke fantastisch om deze filosofie kracht bij te zetten door middel van een praktijk voorbeeld: Onze BREEAM Outstanding Lely Business Campus is een subliem voorbeeld van integrale samenwerking en wordt volgende maand opgeleverd. Het is, zoals gisteren in Istanbul, altijd mooi om de ogen en reacties van het publiek in de gaten te houden als wij samen enthousiast vertellen en staan uit te beelden over de inbedding van de campus met ecologische zones waar de modderkruiper kan foerageren en het zwarte water van de loadingdocks wordt gefilterd in mooi ingepaste rietkragen, waar smart-lighting reageert op beweging van mensen en vrachtwagens, over hoe de gierzwaluw zich kan nestelen in de gevel rondom het enorme stalen vakwerk, over hoe we de warmte en koude 100 meter diep de grond in en uitgaat en hoe de nieuwste smartwalls in het gebouw persoonlijk reageren op bezoekers en werknemers van Lely. Het verhaal van Integraal Samenwerken gaat ook gepaard met ‘woorden en daden’. Dat bewijzen we.

Na alle positieve respons en mensen die op ons afkwamen, enthousiast geworden door onze ‘vernieuwende’ aanpak en het weergaloze resultaat, zet het je toch weer aan het denken: Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld, maar de wereld vindt het een abnormale zaak. Samen hebben we nog de wereld te winnen. En dat gaan we doen.

 

Robbert Jan van der Veen

Machiel Hopman

 

 

* Bovenstaand schilderij is een weergave van de grote zaal op het Binnenhof tijdens de grote vergadering der Staten generaal in 1651, door Dirck van Delen: Alle vertegenwoordigers van de verschillende gewesten komen samen voor een crisisberaad.

Geef een reactie