TerugGa terug

Het bus-en metrostration Spijkenisse is een belangrijke transit hub in de regio. De metro en de buslijnen zijn – zowel regionaal als lokaal- verbonden met het OV-netwerk richting Rotterdam en Den Haag. Momenteel is het stationsgebied erg onoverzichtelijk, rommelig, stenig en kil. Het is niet de representatieve stadsentree die het kan zijn voor de binnenstad en de regio. Ook is er weinig aandacht voor de beleving van de reiziger en ademt het gebied niet de identiteit van Spijkenisse en de regio.

Plein06 werkt aan het ontwerp en analyseert samen met stadspsycholoog Sander van der Ham het gedrag van mensen rondom het station door middel van observaties en korte interviews. Duidelijk is dat mensen zich snel bewegen door het gebied en geen kans zien om ergens te verblijven. De kille en grauwe omgeving zorgt voor een anoniem karakter en weinig interactie tussen mensen. Reizigers vinden het lastig om zich te oriënteren bij een eerste bezoek en er zijn veel in en uitgangen van het station, waarbij het niet helder is hoe bij de binnenstad of andere bestemmingen te komen. Na het onderzoek werd duidelijk meer warme materialen, verlichting en verblijfskwaliteit te maken.

Het ontwerp voor het stationsgebied vangt de identiteiten van Spijkenisse en speelt in op de behoefte en de beleving van de reiziger. De groene zone rondom het gebied wordt flink aangeplant met een dubbele rij bomen en kleurrijke ondergroei. Dit groene decor is altijd zichtbaar voor de reiziger en zorgt voor een rustig beeld en verwijst naar de groene omgeving van Spijkenisse. Het stationsgebied zelf krijgt een mooi en sjiek natuursteen tapijt met een onregelmatig legverband om zo de haast van de reiziger iets te temperen. Houten meubels en houtenafwerking van het stationsdak in combinatie met een uitgekiend verlichtingsplan zorgt voor sfeer, sociale veiligheid en verblijfskwaliteit. Het stationsgebied wordt met heldere ontwerpingrepen een aantrekkelijk en herkenbaar gebied waar mensen graag komen.