TerugGa terug

Ruimtelijke optimalisering vraagt om slim ontwerp
Het gerenoveerde stadskantoor vormt samen met de heringerichte buitenruimte hét nieuwe uithangbord van de gemeente. Plein06 zette met een slim ontwerp de schaarse buitenruimte om in een stoer, duurzaam voorplein met een groene tuin. Verschillende gebruiksruimtes zijn samengevoegd en als een geheel ingericht. Met een herkenbare pleinvloer van gebakken klinkers en robuuste betonstroken is de ruimte zowel fysiek als optisch vergroot. Het ritmische spel van witte stroken reageert op de vlakverdeling van de bestaande gevel en loopt speelsgewijs door in de vloer. Auto- en fietsparkeerplaatsen, banken en objecten krijgen binnen het strokenpatroon een vanzelfsprekende plek.

Ontspannen omgeving, meerdere gebruikersgroepen
Het plein is een prettige, bedrijvige plek om te verblijven. De ontspannen ruimte nodigt bezoekers, werknemers en buurtbewoners uit om op een van de bankjes te zitten. een boterhammetje te eten of even een praatje aan te knopen. Het naastgelegen Mariënpark, de bomen en planten op het plein, en de stevige groenstrook op de parkeerplaats zorgen voor een zachte omlijsting. De witte betonstroken in de rode klinkerverharding versterken de zichtlijn langs het stadskantoor en nodigen wandelaars uit om rond het gebouw te lopen. Aan de achterzijde van het stadskantoor worden bezoekers verrast door een groene weelde. In een landschappelijke stijl ontvouwt zich hier een besloten, natuurlijke tuin waar grote, bestaande bomen een plekje hebben.

Scoren op duurzaamheid en detail
Natuurlijk en duurzaam materiaalgebruik vormde een voorwaarde om op duurzaamheidsbeoordeling BREEAM ‘very-good’- te scoren. Door te kiezen voor een waterpasserende pleinbestrating en een groene infiltratiekom in de tuin, wordt regenwater afgekoppeld en vastgehouden in het plangebied. Gezonde, waardevolle bomen garanderen een zekere ecologische basis. Het beplantingsplan vult deze aan met een divers, rijk assortiment aan inheemse bomen, heesters en planten. Duurzame materialen en technieken, zoals een composietvlonder, zonnecel-verlichting en WKO-putten zijn in het ontwerp geïntegreerd.

Afstemming met de gemeente Leidschendam-Voorburg, omwonenden en productleveranciers heeft een DO+ opgeleverd dat staat voor een haalbaar ontwerp, met op korte én lange termijn een hoogwaardige werk- en woonomgeving.Koningin